Failing to plan is planning to fail

Planning is een belangrijk onderdeel van een gestructureerd gescheiden leven het is ook een van de belangrijkste onderdelen van een succesvol samengesteld gezin. En als je denkt: ow maar dan pak je toch gewoon allemaal een agenda en plan je, dan heb je het mis. Niet alleen heeft planning te maken met kijken wanneer je kan, het heeft bewust of onbewust ook te maken met gunnen, schikken, een punt maken of de ssshhhhttt en dat zeg ik niet hardop… de wel bekende f*ck you. Maar het heeft ook te maken met TIJD, voor plannen heb je tijd nodig, en ruimte in je hoofd (ik dan tenminste 🙂 en een ex, een andere ex, vriend en vriendin van ex (blijft toch een rot woord), werkgevers, klanten, scholen en niet te vergeten KEUZES.

En ja, hoe geweldig mooi jullie gescheiden bestaan dan ook is, je kan mij niet wijsmaken dat er nooit een licht ‘negatieve’ gedachte naar boven is gekomen zoals: ‘tssss…tis alleen maar als het hem/haar uitkomt’, ‘Ja jammer dan als het niet uitkomt, het komt mij ook wel eens niet uit en ik heb veel vaker de kinderen’ etc.. Goed gescheiden zijn en blijven en je gevoelens onder controle houden werken elkaar toch nog wel eens tegen, maar zeker wel de moeite waard om aan te werken.

Nu hebben wij het voordeel dat onze kinderen gebruik maken van een ultiem ‘wanneer-zijn-we-bij-papa-of-mama’ rooster (vinden wij dan). Een weekend zijn mijn kinders bij ons, het andere weekend zijn de kinderen van GJ er, soms hebben we een weekend geen kinderen en dan een van de allerleukste weekenden hebben we een FULL HOUSE, alle kinders zijn er! Voordeel van deze planning is dat onze kinderen soms echt quality time hebben met ons. Gewoon met je vader of je moeder, geen aandacht delen met 4 andere kinderen is best lekker zo nu en dan. Het weekend zonder kinderen wordt vaak effectief gebruikt, quality time! En in het weekend fullhouse heb ik altijd een soort rust gevoel (klinkt gek met 5 kindertjes) maar dan is alles even compleet.

Onze planning hangt in de keuken, staat in onze telefoons en er staat zoveel mogelijk op. Duidelijkheid, structuur is wat ik toen wij gingen scheiden met stip op 1 heb gezet. Het hele we-draaien-er-nog-even-omheen gedoe is voor kinderen niet te begrijpen. En deze kleine monstertjes 🙂 zien alles, bij enige twijfel vanuit jou weten ze hier precies op in te spelen en hebben ze in eens geen zin in tassen inpakken, spelen ze ultiem in op je gevoel: ‘Ga jij het dan wel redden mama?’, of ‘Ja ik heb wel zin om naar papa te gaan maar ik mis je dan als ik in bed lig’. In het begin breekt je hart in duizend stukjes en het is nog steeds een uitdaging om je eigen gevoel even aan de kant te zetten en een positieve twist te geven aan dit verhaal (maar je KAN HET!). Want het is net zoals je je peutertje bij de peuterspeelzaal bracht of voor de eerste keer naar school. Eenmaal je rug gedraaid hebben ze een geweldig leuke dag. (ik had hier altijd mijn twijfels over totdat ik zelf juf werd en zag hoe sluw sommige kleuters zijn haha).

En dan wil ik je toch even mijn Top 5 in plan tips delen:

1. Zorg voor duidelijkheid, de kinderen gaan dan en dan naar papa of mama.

Ook al hebben ze geen zin, heb je slecht gepland etc. Leer ervan en doe het de volgende keer anders maar blijf duidelijk en begeleid je kinderen zo goed mogelijk hier in.

2. Probeer quality time in te plannen met je eigen kinderen.

In het begin is aandacht delen best moeilijk! Sommige kinderen missen papa of mama omdat ze aandacht moeten delen.

3. Blijf op de hoogte!

Zie je je kinderen alleen in het weekend dan heb je hier een beste uitdaging aan, denk aan de sportwedstrijd, de uitvoering of het kinderfeestje (etc. etc. en etc.) Stuur een berichtje, bel ze op, laat weten dat je aan ze denkt. Zet deze hoogtepunten van je kinderen dus ook in je eigen agenda.

4. Quality time met je nieuwe lief, je vriendinnen, familie.

Plan het in ook al is het een afspraak over een maand, dan staat het wel!

5. YOU-TIME

Jaja, je hebt geen tijd ik weet het, je hebt het druk met kindjes, werk, deadlines, een schoon huis etc. Maar wow worden we niet allemaal blij van een uurtje in bad, een bezoek aan de kapper (euh nou ja soms)? Je kinderen, je lief en je omgeving hebben veel meer aan een gelukkige JIJ dan aan een overwerkt-nep blije moeder met een schoon huis 🙂

Heb jij nog leuke tips? De allerleukste krijgt een ‘Sweet Memory Lane’ kado, een uniek invulboek met mooie herinneringen en wensen, speciaal voor de allerliefste vriendin! Met Sweet Memorylane maak je een persoonlijk document, een uniek boek over jullie tijd samen, vol met onvergetelijke herinneringen, lieve woorden en toekomst­dromen. Waar jullie allebei nog vaak met plezier in terug zullen lezen!