Keuzes, keuzes….met stip op één!

Ik hou niet zo van jaaroverzichten, of lijstjes met top 5 gebeurtenissen. Ow of wat te denken van de top 2000 allertijden, ik heb al moeite om keuzes te maken in Spotify. Keuzes maken dat is sowieso niet een van mijn sterke eigenschappen en soms ook wel (moeilijk he kiezen). Een kerstboom uitzoeken was weer een fijne uitdaging, na 5 rondjes rondom allemaal prachtige kerstbomen, wilde ik het liefst rennend naar huis en geen kerstboom zetten. Te groot, te klein, te breed, te kaal, te krom en toen ik m’n lief liet kiezen was het eerste wat ik er uit floepte: neuh niet die! Het hoort een beetje bij mijn enneagram type (dus hahaha), ik bemiddel graag en kies het liefst waar de ander erg blij van wordt. Soms word ik daar ook best blij mee, soms ben ik daar ok mee en soms denk ik damn wat een achterlijke keuze (zoals de kerstboom). Vroeger zou ik het daar bij laten, nu als zelfstandige gescheiden moeder kies ik steeds vaker waar ik achter sta of zeg ik zelfs een paar keer per jaar: Nee. Met als mooi gevolg dat dingen niet meer zo overlopen, overstromen of erger nog uitbarsten. Want voor mijn type is genoeg echt genoeg, maar dan ook echt. Geen redding mogelijk, klaar is klaar.

Ik weet nu dat praten een belangrijk onderdeel is van een (preventieve) reddingsactie, in welke hoedanigheid ook. Praten niet over de gebruikelijke koetjes en kalfjes want daar ben ik best goed in, maar over belangrijkere issues, over gevoelsdingen 🙂 In sommige relaties gaat dit ernstig moeizaam, of ben je het samen gewoon een beetje verleerd. Tja zeggen wat je wilt of juist anders wilt is voor een pleaser nu eenmaal niet de makkelijkste opgave. Maar wow het is zo de moeite waard! Het voordeel van een nieuwe relatie is dat je ook nieuwe voornemens kunt maken. Zoals mensen voornemens maken aan het einde van het jaar om te bedenken wat ze in 2015 allemaal anders gaan doen, kan je dat in een nieuwe relatie ook voornemen. Ok, ok, ook ik weet dat voornemens, behalve als je echt daadkrachtig bent gedoemd zijn te mislukken maar meestal zijn dit voornemens waar je alleen voor gaat. In een relatie ben je meestal met z’n twee-en en heb je als je voor elkaar gaat wel een enorm goede, leuke, fijne stok achter de deur. En wat is het is fijn als je niets hoeft voor te nemen omdat dingen gewoon lopen, omdat dingen al fijn zijn en alleen maar nog fijner kunnen worden. Dus ik ga me voor 2015 niks anders voornemen dan gelukkig zijn, das nummero uno op mijn lijst, daar hangt alles aan vast. Want wow, weet je dat is heerlijk rustig zeg!

En om even terug te komen op mijn kerstboom verhaal, in het lijstje van top 5 kerstbomen van Tessa Dix, dit jaar met stip op 1 mijn prachtige kerstboom!