Sinterklaas! Sinterklaas…..hm Sinterklaas?

Sinterklaas is eigenlijk elk jaar weer een puntje om naar uit te kijken, de aankomst van de Sint is toch wel het ultieme gezinsuitstapje. Als de Sint dan zijn voeten aan wal heeft gezet en ik er dan midden in zit denk ik, zooooooo is het al 7 december? Naast de gewone dagelijkse gezellige drukte moeten er natuurlijk lijstjes worden getekend, geknutseld of geschreven. Mijn kinderen zijn daar uitermate creatief en zorgvuldig in, het speelgoedboek wordt binnenste buiten gekeerd, bekrast en beschreven. ‘Maaaaaaammmmm kijk dit wil ik hebben van Sinterklaas, en wijst naar de allerduurste Playstation. Euhm maar we hebben toch al een WII, een computer, een tablet, een mobieltje en weet ik wat? Jaaaaaa, jij snapt er ook niets van.’ Nee das waar, nou dan maar hopen dat Sinterklaas het wel snapt 🙂 Deze pedagogische discussie ga ik vandaag maar even niet aan, want we moeten ook nog suprises maken, gedichten schrijven en liedjes zingen. Bovendien moeten we nog gaan bedenken wat welk kind waar krijgt en of de kado’s van de Sint wel eerlijk worden verdeeld. En dan heb ik het nog niet eens over de andere vraagstukken: vieren we dit jaar 1 keer Sinterklaas of 2, nodigen we alle opa’s en oma’s uit ? En ja mijn broer en schoonzus komen ook elk jaar en deze gedachten maal twee eigenlijk.

Ik bedenk me weer dat het hard werken is om iedereen een beetje gelukkig te maken, owja en dan ging ik mezelf ook nog gelukkig maken. Moderne moeders willen het toch eigenlijk allemaal, de whole package, ook met Sinterklaas, want we laten ons niet kennen, kom op zeg 🙂 Dus kom maar op met de gezelligheid, de kadootjes (ja ok niet de playstation maar toch wel een paar leuke dingetjes), de ultieme creatieve surprise en het prachtige gedicht. Ach ook ik weet dat het niet allemaal kan en ook niet hoef en dus ga ik dit jaar doen wat goed voelt. Al onze kinderen vieren op twee plekken Sinterklaas (in elk ingevuld herinnerboek dat ik gezien heb staat dit toch bij de voordelen van gescheiden ouders). Tradities worden een beetje aangepast, uitgebreid en hier en daar wat afgevlakt. We maken, mooie nieuwe herinneringen en volgend jaar, volgend jaar worden dingen weer makkelijker. Want dan hebben we met z’n allen in onze nieuwe samenstellingen, een mooie nieuwe Sinterklaas traditie gemaakt, die we dan net zoals ‘normale’ gezinnen, rustig, elk jaar kunnen inzetten!

Welke tradities vind jij belangrijk?