Kinderen na scheiden, Life goes on…

Zo en dan is het zover, heb je het moment al gehad dat je het ging vertellen? Als gescheiden moeder breekt je hart 100 keer per dag (soort van gemiddelde) maar hou vol! Ook hiervoor geldt, tijd heelt alle wonden. Aja niet alle wonden maar dingen worden beter, voor jou maar zeker ook voor jouw kinderen. Het is een proces, net zoals bij jou, het gemis, verdriet en tja die kleine monstertjes kennen ons door en door ook al doe je je best om niet in zak en as te zitten ze voelen alles. Mijn dochter was 7 toen wij uit elkaar gingen, in eerste instantie ging ze met haar herinnerboek naar school en vertelde ze dapper in de kring over de scheiding van haar ouders. Ze had bedacht dat een klein boekje waar kinderen iets liefs in konden schrijven wel een goed idee was. Ze praatte, ze huilde, soms zat ze zielig met aap op de bank maar ook haar leventje ging verder. Ze speelde, maakte grapjes, was lekker vervelend en ze was vooral prachtig betrokken met het boek dat ik maakte. Het verdriet dat zij en mijn zoontje af en toe hadden als papa ze weer kwam afzetten was hartverschreurend, eigenlijk voor alle partijen. En tegelijkertijd was het  een hele goede raadgever of je beslissing van het uit elkaar gaan wel de goede was. Wij zijn nu 3 jaar verder en ik kan je zeggen: Life goes on! Mocht je nog wat hulp kunnen gebruiken onderstaand wat leermomentjes van onszelf, houd in gedachten dat elke situatie en elk gezin anders is dus wat werkt voor mij werkt misschien niet voor jou of jouw kinderen! Doe er gewoon lekker mee wat je wilt.

    Erken het verdriet van je kind, je kan het niet goed maken er gaat niets veranderen aan het feit dat papa en mama uit elkaar zijn (het allerliefst wil de situatie goed maken, zoals je altijd doet als moeder zijnde maar dat kan hier gewoon niet)

    Maak duidelijk dat papa’s en mama’s misschien kunnen stoppen met van elkaar te houden maar dat ze NOOIT kunnen stoppen met van hun kinderen te houden.

    Je kind hoeft NOOIT te kiezen tussen papa’s en mama’s. Wat voor een PIEP je ex ook is, hij/zij is de vader of moeder van je kind. Praat met respect over haar en hem, zonder hem/haar was je kind waar je zoveel van houdt er niet geweest.

    Blijf zaken praktisch houden voor de kinderen, plan en deel dit met ze. Soms is het leven van een kind met gescheiden erg hectisch probeer dit zoveel mogelijk weg te nemen.

    Mijn kinderen vinden het af en toe erg leuk om te horen hoe papa en mama elkaar hebben leren kennen, hoe het vroeger was en welke dingetjes ze van hun vader hebben. Wees eerlijk en ga geen dingen veranderen.

    Zijn er nieuwe kinderen in het spel, natuurlijk tellen die mee, natuurlijk zijn die lief en ga je van ze houden. Maar ik heb maar 1 dochter en 1 zoon en zij hebben maar 1 vader en moeder. Mijn kinderen vinden dat fijn om te horen. Het is soms namelijk best lastig aandacht te delen met je nieuwe bonusbroertjes en zusjes. Kijk of je soms quality time kan inlassen met je kindjes.

    Maak vanaf het begin af aan duidelijk dat de scheiding nooit aan het kind ligt en blijf dit herhalen! Kinderen voelen zich snel schuldig!

    Praten helpt! Stimuleer je kinderen om te praten, ook al kan je ze geen oplossing bieden! Probeer vragen die kinderen hebben zo goed mogelijk te beantwoorden, ook al wil je ze het liefst alles besparen ook kinderen hebben recht op duidelijkheid.

    Verberg je eigen gevoelens niet altijd, kinderen mogen best zien dat je het moeilijk vindt. Het betekent zeker niet dat je de hele dag moet gaan huilen of je problemen bespreekt met je kinderen. Kinderen zijn GEEN volwassenen en volwassen zaken bespreek je met andere volwassenen!!

    Ga leuke dingen doen in het begin, maak nieuwe herinneringen, ook voor jezelf.

    Alle eerste feestdagen zijn moeilijk niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen. Natuurlijk missen ze papa of mama bij leuke situaties. Je wilt dat eigenlijk ook met beide ouders delen.

    Zorg ervoor dat kinderen altijd kunnen bellen, mailen, smsen, appen of kaarten kunnen schrijven. (TIP Als je ze laat bellen laat ze dan niet vlak voor het slapen gaan bellen)

    Wees geinteresseerd naar wat je kinderen mee maken bij de ander, houd wel in gedachten dat het geen kruisverhoor wordt. Geef ruimte zodat kinderen ook uit hun zelf kunnen vertellen. (vertel eerst over je eigen weekend bijvoorbeeld)

    De eerste weekenden alleen kunnen soms een uitdaging zijn! Verlies jezelf af en toe in een goede stapactie, maar rust ook uit. De afgelopen tijd is onwijs hectisch geweest waarschijnlijk, neem op tijd je rust. En als je al wat verder bent, ‘alleen’ voor je kinderen zorgen kost veel energie.

    Knuffel en huil soms gewoon lekker met ze mee.

    Vergeet nooit dat dingen beter worden ook al lijkt het misschien niet zo, hou hoop en blijf positief, veel vrouwen en mannen zijn je voorgegaan, denk aan de keuze die je hebt gemaakt en waarom je het hebt gedaan. Voor nieuw geluk, maar soms moet je hard werken voor nieuw geluk, maar als het er dan is is het des te lekkerder!