Mijlpalen!

Vandaag was een belangrijke dag voor Manon’s jongste dochter, Catoo, ze startte vanochtend in groep 1. Een echte mijlpaal, en uitgezwaaid door papa en mama, begon ze vol trots aan haar dag. Als je gescheiden bent, hoe doe je dat dan eigenlijk met belangrijke gebeurtenissen in het leven van jouw kinderen?

Een mijlpaal is een gebeurtenis die je als ouder niet wilt missen, het halen van je zwemdiploma, naar de middelbare school, voor de eerste keer op kamp en zo zijn er nog zoveel meer! Een mijlpaal wil je delen met beide ouders, misschien wel met je opa’s en oma’s, met je lievelingsoom en -tante, of je bonusfamilie, de nieuwe vriendin van je vader of je stiefmoeder, je hond, je konijn en iedereen die mee glunderd op het schoolplein of het zwembad.

Dus wat doen wij als volwassen vader of moeder? Wij geven onze kinderen de mijlpaal van hun leven, eentje die ze gewoon nog kunnen herinneren als ze oud & bejaard zijn, of terug kunnen zien op de foto. Want zeg nu zelf hebben we ze niet genoeg ‘omgemakkelijkigheden’ gegeven door uit elkaar te gaan. Dus zetten wij ons meest vrolijke gezicht op, vergeten we onze eventuele boosheid, frustraties, kleine irritaties of het feit dat je eigenlijk de eerst komende 10 jaar niet meer in 1 ruimte wilt zijn met je ex, laat staan met zijn nieuwe partner. En laat je jouw kind stralen op zijn of haar mijlpaal. Is het makkelijk? Soms wel, soms niet, dat ligt aan zoveel punten. Hoe jezelf in je vel zit en hoe je stabiel je dus reageert op dit soort dingen, jouw relatie met je ex, hoe beladen de mijlpaal is.

Hou jezelf voor dat een mijlpaal zo voorbij is, afzwemmen is een halve middag, je kind naar school brengen misschien 10 minuten en je hoeft er alleen maar te zijn voor je kind. En als jouw kind naar haar/zijn nieuwe stief(bonus)vader rent in haar of zijn enthousiasme, in plaats van naar jou, so what? Wees blij dat jouw kinderen in een ‘extended’ familie opgroeien, met heel veel liefde van heel wat meer mensen dan ‘normale’ (ik laat even in het midden wat normaal is 🙂 gezinnen, jij twijfelt toch niet aan jouw rol als ouder? Voor een kind is een mijlpaal een blijvende herinnering, die gaat niet ‘zo’ voorbij. Tot op de dag van vandaag heeft mijn zoon het nog over de opkomst van mensen tijdens zijn afzwemmen, zijn ‘possy’ vulde de halve kantine. Het was een van mijn eerste extended mijlpalen en best een opgave maar voor hem was het één groot feest.

Moet je alles samen doen? Neh, natuurlijk niet, jij hebt ook recht op jouw eigen grenzen. Waar die grenzen liggen, dat weet jezelf eigenlijk best wel goed. Misschien ken je ze al en moet je nog even durven ze aan te geven, misschien kom je ze gaande weg tegen. Je hoeft alleen maar even echt te voelen. 🙂

Liefs Tessa