Als je het even niet meer weet…

Tijdens een scheiding leven kinderen in een onzekere situatie. Ze raken een stukje veiligheid kwijt. Voor kinderen kan dit verschillende emoties oproepen, verdriet, angst, boosheid maar misschien ook opluchting. Ze kunnen verward raken door de situatie. Natuurlijk is elk kind verschillend en elke situatie ook.

Geef je kind de ruimte om de scheiding te verwerken. Maak plaats en tijd voor de emoties van je kind. Laat duidelijk merken dat je begrijpt dat je kind zich zo voelt. Probeer te voorkomen, hoe moeilijk ook, te zeggen dat het wel goed komt. Een kind wil niets lievers dan dat zijn of haar ouders weer bij elkaar komen. Als je zegt dat het goed komt, lijkt de situatie van tijdelijke aard. Sommige kinderen verwerken in stilte, probeer een kind uit te dagen op andere manieren te uiten. Tekenen, schilderen, dansen etc. Geef het kind de tijd en de ruimte om te verwerken.

Maak altijd tijd voor je kind. Maak plaats en tijd voor de emoties van je kind welke deze ook zijn en hoe moeilijk je het zelf ook hebt. Maak dit ook duidelijk, dat het altijd bij papa of mama mag komen met wat dan ook!

Bedenk met je ex hoe je je kind gaat helpen of kunt gaan helpen.

Neem je kind mee in de afspraken die om hem of haar gaan, maak een kindplan!

Maak je partner niet zwart, maar herhaal waarom je kind zoveel op hem of haar lijkt, welke positieve karaktertrekken bijvoorbeeld. Overdrijf niet 🙂 Probeer neutraal te blijven!

Maak duidelijk dat je kind geen schuld heeft aan de scheiding! Vertel dat jullie uit elkaar gaan en niet meer samenwonen maar dat jullie samen nooit kunnen stoppen met het zorgen voor hem of haar!

Een kind is loyaal, probeer het kind het kind te laten. Jij bent de volwassene en hebt je eigen netwerk waar je met je problemen heen kan gaan. Gebruik je kind niet als sparringpartner. Geef vaak aan dat je van haar of hem houdt, en dat je voor hem of haar zorgt en niet andersom!