Tips voor ouders! Breng het nieuws samen

Handel naar wat je eigen intuïtie en gevoel je ingeeft, jij kent je kinderen het beste! Toch kan het soms fijn zijn om wat dingen op een rijtje te hebben. Hieronder dus wat tips, lees ze, pas ze aan naar je eigen situatie en doe er vooral mee wat je zelf wilt. Het is geen leidraad voor een succesverhaal, maar het kan je misschien op weg helpen in je eigen situatie. Het allerbelangrijkste, het geluk van je kinderen staat altijd voorop! Hoe boos, verdrietig en gefrustreerd je ook bent, het zijn volwassen problemen die je deelt met andere volwassenen. En ow, tegelijkertijd waarschijnlijk een van de grotere uitdagingen van je leven 🙂

    Probeer samen aan je kind te vertellen dat jullie gaan scheiden.

    Maak duidelijk dat papa’s en mama’s misschien kunnen stoppen met van elkaar te houden maar dat ze NOOIT kunnen stoppen met van hun kinderen te houden.

    Kinderen zijn vaak loyaal aan papa en mama, zorg ervoor dat je kind niet hoeft te kiezen. Het heeft recht op een papa en een mama, ongeacht je eigen gevoelens!

    Maak de situatie gelijk duidelijk. Wat gaat er praktisch gebeuren? Kinderen maken zich vaak snel zorgen over waar ze gaan wonen, wanneer ze papa en mama zien. Vaak handel je vanuit voorzichtheid om je kinderen dit soort zaken te besparen. Maar kinderen hebben veel aan duidelijkheid, afspraken en rust en zien meer dan wij denken.

    Hoe moeilijk soms ook, richt je eventuele frustraties die je hebt naar je expartner naar je vrienden en familie. Het is en blijft een volwassen probleem en heeft niks te maken met jouw kinderen.

    Maak vanaf het begin af aan duidelijk dat de scheiding nooit aan het kind ligt en blijf dit herhalen! Kinderen voelen zich snel schuldig!

    Jullie hebben samen ervoor gekozen om kinderen te krijgen, maak hier ook geen geheim van, vertel hoe jullie elkaar hebben leren kennen, ga terug naar het moment dat jullie nog wel gelukkig waren. Kinderen hebben recht om te weten dat ze uit liefde geboren zijn. (oei zweverig 🙂

    Er zijn vast dingen die jouw kind hetzelfde doet als mama of papa, hoe fijn is het te weten waar je vandaan komt, van wie je sommige eigenschappen of trekjes hebt!

    Praten helpt! Stimuleer je kinderen om te praten, ook al kan je ze geen oplossing bieden! Probeer vragen die kinderen hebben zo goed mogelijk te beantwoorden, ook al wil je ze het liefst alles besparen ook kinderen hebben recht op duidelijkheid.

    Huilen lucht op! We willen dat onze kinderen gelukkig zijn, maar een potje ongeneerd huilen omdat het gewoon niet leuk is, vind ik persoonlijk ook wel eens lekker om te doen. Waarom vinden we dat zo moeilijk bij onze kinderen. Huilen lucht soms gewoon op, ook voor kinderen!

Ook in het herinnerboek vind je tips en handvatten om je kinderen te begeleiden.